Et samarbeidsprosjekt - bakgrunn
Høsten 2019 reiste deltakere fra tre ulike fylker i Norge på studietur til Gøteborg og Malmø i Sverige, for å lære mer om hvordan de har hjulpet småskala grønsaksprodusenter i gang med å etablere sin bedrift. Våren 2020 ble de tre fylkene deltakere i prosjektet Stadsbruk Europe.
Stadsbruk har siden 2014 hjulpet fram omlag 60 markedshagebedrifter i tre byer i Sverige, og loser 20 personer gjennom sitt inkubatorprogram hvert år.
Som markedshage-navnet tilsier, er markedsføringen av egne grønnsaker like viktig som suksess i dyrkingen av grønnsakene. Stadsbruk sin støtte i oppstarstida for markedshagebedriftene, har vært viktig for å komme raskt inn på et marked og sikre lønnsomhet i driften, sier prosjektleder for Stadsbruk i Sverige, Cyrille Gaubert.
Målet med samarbeidet med Stadsbrukprosjektet er å utvikle markedshagemodellen og sikre en tilpasning av småskala grønnsaksproduksjon for norske klimatiske forhold og lokal markedssituasjon for lokalmat.
Flere markedshager i Norge
Statsforvalterne i de tre fylkene Oslo og Viken, Trøndelag og Vestland har hentet inspirasjon fra prosjektet Stadsbruk i Sverige, og ønsker å prøve ut regionale varianter av dette inklubatorprogrammet. Målgruppen vil være interesserte, nyoppstartede gartnere og bønder, som enten har eget gårdsbruk eller som ønsker å leie dyrka mark til produksjon av kortreiste grønnsaker.
Å tilrettelegge for kommersiell, lønnsom dyrking på jord som ligger brakk, kan bidra til økt matproduksjon i bynære strøk, og er i tillegg et godt jordvern-tiltak i pressområder, sier Frøydis Lindén ved Statsforvalteren i Vestland, koordinator for fylkene som fra april 2020 deltar i Stadsbruk Europe prosjektet (2020-2022).
Stadsbruk i Norge
De tre fylkene i Norge som er involvert i prosjektet, arbeider nå aktivt samme med lokale samarbeidspartnere (kommuner, Innovasjon Norge, Norsk landbruksrådgiving, Bondens marked, Bybonden, videregående skoler) for å etablere den norske modellen for Stadsbruk. I løpet av prosjektperioden skal de ulike kontaktpersonene i fylkene etablere:
- finne kontaktpersoner for eksperthjelp - rådgivere i hvert fylke
- etablere et nettverk av eksempelgårder og arrangere markvandringer, hvis ikke det finnes visningshager hos videregående skoler eller private bedrifter.
- finne samarbeidspartnere og finansiell støtte til inkubatorprogrammet og kurs i hvert fylke
- finne frem til arealer for lokale testbed i de største byene og eventuelle langtidskontrakter for leie av grønsaksareal fra andre bønder eller kommunale areal
- søke samarbeid om aktuelle støtteordninger som mentorprogram og rådgivingavtaler fra NLR eller andre rådgivingpartnere
Samarbeid på tvers av regioner og land
Prosjektet Stadsbruk i Sverige fikk i 2020 støtte til et tre-årig prosjekt for å involvere andre europeiske land i å teste ut inkubatorprogrammet de har utviklet for å etablere lokale markedshager. I Norge deltar de tre fylkene, samt en by i Sveits og en i Nederland, med egeninnsats. Stadsbruk vil tilby prosjektrådgiving og et digitalt tilbud med seks seks moduler og lokale prosjektledere i hvert fylke eller by.
Prosjektet er initiert av stiftelsen Stadsbruk Sverige, som drives fra Botildenborg i Malmø, og blir ledet av Cyrille Gaubert. Prosjektet støttes av Vinnova Sweden (tilsvarende Innovasjon Norge).
Startfasen av markedshager i Norge
I Vestland deltar Statsforvalteren i Vestland og Bybonden i Bergen ved Lystgården på Landås/Bondelaget i Vestland, samt Bergen kommune. Bondens marked eier markedshagekurset (2020-21) som arrangeres i tett samarbeid med Norsk landbruksrådgiving, avdeling Vest og Økologisk og Statsforvalteren i Vestland.
I Trøndelag deltar Voll gård, Norsk landbruksrådgiving Trøndelag og Statsforvalteren I Trøndelag. I tillegg blir det leid inn kompetanse fra lokalmatnettverket i Trøndelag ved gjennomføring av kurs.
I Oslo og Viken deltar Bymiljøetaten i Oslo kommune, Nabolagshager, Circular Ways og Statsforvalteren i Oslo og Viken.
Finansiering
I Norge har Vestland fylkeskommune allerede støttet oppstart av et markedshagekurs i regi av Bondens marked (2019-2021), og vurderer en utvidelse av dette prosjektet til 2022. I Trøndelag har Fylkeskommunen støttet oppstarten av Stadsbrukprosjektet i deres region. I Oslo og Viken gjenstår det å finne løsninger for finansiering. Oslo kommune og Fjelllandbruksprosjektet bidrar med ressurser i satsingen, og vil ta i bruk inkubatorprogrammet i 2020-2021.
Bondens marked Norge søkte i mars 2021 om et 3-årig koordinerende nasjonalt prosjekt, for å kunne fortsette arbeidet med koordinere innsatsen i pilotfylkene og inkludere flere regioner i framtiden.
Les mer om hvert enket prosjekt på de fylkesvise nettsidene på Markedshager Norge.